Osmi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije – PKP8

Osmi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije – PKP8

V Državnem zboru je bil včeraj potrjen Zakon o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (#PKP8). Ključna sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo.

Krizni dodatek za delavce

Predlog spremembe zakona odpravlja neenakost med delavci, ki so pri plači v decembru prejeli plačilo za poslovno uspešnost ali le del tega plačila (npr. božičnico) in zato niso bili upravičeni do kriznega dodatka v višini 200 evrov.

Ukrep čakanja na delo

Ukrep čakanja na delo se podaljšuje za obdobje od 1. februarja do 30. aprila, z možnostjo podaljšanja ukrepa s sklepom vlade še dvakrat po 1 mesec.

Subvencioniranje minimalne plače

Država bo delodajalcem za plače tistih delavcev, katerih plača brez dodatkov ne dosega zneska minimalne plače, namenila subvencijo v višini 50 evrov. Subvencija se določi za delo, opravljeno v mesecih od januarja do vključno junija 2021.

Do subvencije niso upravičeni delodajalci, ki so neposredni in posredni uporabniki proračuna Republike Slovenije in občinskih proračunov ter tuja diplomatska predstavništva in konzulati, mednarodne organizacije, predstavništva mednarodnih organizacij ter institucije, organi in agencije Evropske unije v Republiki Sloveniji.

Predlog zakona določa tudi sorazmernost subvencije glede na obseg sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Kratkotrajna odsotnost zaradi bolezni

Do 31. 12. 2021 podaljšujejo možnost, da lahko zaposleni koristi tri dni bolniške odsotnosti brez potrdila o upravičeni zadržanosti od dela, ki ga izda izbrani osebni zdravnik, in sicer največ enkrat v posameznem koledarskem letu.

Pazite nase in ostanite zdravi.

Lep pozdrav!

Simona Novak, davčna svetovalka ZDDS

Ne izdelujemo vzmetnic, pa vendar zagotavljamo mirno spanje.

Pokličite nas:

Scroll to Top

NOVO!!!

Vas zanimajo davčni nasveti?

Obiščite našo novo spletno trgovino z nasveti!